Csillagközi anyag

2015.02.20 14:48
 
Egy szupernóva maradványai (NGC 2736 
A csillagközi anyag a világűrben, a csillagok, galaxisok és egyéb égitestek közötti térben található anyagok összességét jelenti, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a csillagközi tér nem tökéletesen üres; változó – de mindig rendkívül alacsony – sűrűségű gázok töltik ki. A csillagközi anyag átlagos sűrűsége 10·10−21 kg/m³, 90%-ban hidrogénből, 10%-ban héliumból áll, de nyomokban más anyagokat (fémek) is tartalmaz.
 
 
Egy szupernóva maradványai (NGC 2736)
A csillagközi anyag helyenként sűrűbb az átlagosnál, így „felhőket” alkot; ezek a csillagködök.
 
 
A spirálgalaxisokban a csillagközi anyag mennyisége jelentős, a barionos tömeg 10-40%-át adhatja. Leggyakoribb összetevője, a hidrogén gáz állapota szerint alapvetően 3 fázisban van jelen:
hideg és sűrű: néhány K < Tkin< 100K, 107 cm-3 < n(H) <1 cm-3
meleg: néhány ezer K < Tkin ≤ 10000K, 0,1cm-3 < n(H) <100 cm-3
forró: néhány százezer K < Tkin ≤ millió K, 0,001cm-3 < n(H) <0,1 cm-3
A hidrogén gáz a hideg és sűrű fázisban alapvetően neutrális, részben molekuláris; a meleg fázisban részben vagy nagy részben ionizált; a forró fázisban ionizált. Mindhárom fő fázisban egyéb elemek is jelen vannak az adott galaxis elemgyakoriságának megfelelően. Ez alól kivétel a frissen bekebelezett extragalaktikus eredetű csillagközi anyag, mely fémessége eltérő lehet. A gáz kémiai összetételéről és fizikai állapotáról a hideg fázisban alapvetően a HI 21cm-es és a CO 2,6mm-es vonalas sugárzása mérésével; a meleg és forró fázisban pedig a gáz emissziós vonalait és kontinuum sugárzását és háttér csillagok elnyelési vonalait mérve tájékozódunk. Az emissziós vonalak közül kiemeljük a hidrogén rekombinációs vonalait, különös tekintettel az ultraibolya tartományban a Lyman α, és a látható tartományban a Balmer α vonalakat. Ezek a rekombinációs vonalak a jelentős ionizáló sugárzású forró, fiatal, nagytömegű csillagok közelében, tehát az aktív csillagkeletkezési területeken keletkeznek. Ezért gyakran ezekkel mérjük a galaxis csillagkeletkezési aktivitását is. A csillagkeletkezési ráta (star forming rate, SFR) Kennicutt et al. (1994) szerint:
 
 (5.2)
A csillagközi gáz porral kevert, a csillagközi por a barionos csillagközi anyagban nagyjából 1 tömegszázaléknyi. A por méreteloszlása, anyagi minősége és gerjesztettségi állapota a 3 fő fázisban jelentősen eltér. A por, a teljes infravörös tartományon folytonos emissziót, jellegzetes profilú szilikát elnyelési sávokat, illetve policiklikus aromás szénhidrogéneknek tulajdonított emissziós vonalakat/sávokat mutat. A spirálgalaxisok infravörös fényét elsősorban a por által „reprocesszált” csillagfény adja. Ennek megfelelően az aktívabb csillagkeletkezést mutató galaxisok az infravörös luminozitása is jelentősebb. Kennicutt et al. (1998) szerint az LFIR távoli-infravörös luminozitás és a csillagkeletkezése ráta kapcsolata:
 
 (5.3)
A csillagközi anyag eloszlása a spirálgalaxisokban nem egyenletes, az elsősorban a korongban található, különös tekintettel a hideg és meleg komponensekre, kis skálamagasságú (h≈150pc) exponenciális eloszlással. A forró komponens ugyanakkor nagy tömegben van jelen a korong-halo határon és a halokban. Kisebb skálákon a korong csillagközi anyagában hierarchikus felhőstruktúrát és forró gázzal kitöltött kisebb-nagyobb (1pc < düreg < 150pc) üregeket találunk. A felhőrendszer fő elemei: HI szuperfelhőkben (100pc < dfelhő <150pc) óriás molekulafelhők (>105 naptömeg); azokban kisebb felhők; melyekben sűrű, hideg felhőmagok (Tkin ≈ 10K, n(H2) > 103 cm-3) találhatók.
Vannak elkülönülő csillagközi felhők, és ezek a korong-halo határon, sőt a haloban is előfordulnak. Utóbbiak nagy pekuliáris sebessége alapján azt gondoljuk, hogy vagy a korongból kidobott, vagy az extragalaktikus térből befogott anyag lehet (lásd 5.10, 5.11. és 5.12. ábrák).

5.11. ábra: Nagy sebességű HI felhők az M31 halojában. A kontúrok a HI gáz oszlopsűrűségét jelzik (Westmeier 2007).

5.12. ábra: A nagy sebességű felhők lehetséges eredete (Westmeier 2007 alapján)

forrás:elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/galaxisok_vilaga/ch05s04.html

A csillagközi (intersztelláris) anyag
 
A csillagok közötti teret az igen ritka és hideg csillagközi anyag tölti ki. Sűrűsége mindössze 1 atom köbcentiméterenként, hőmérséklete 10 K. Két fő összetevőből, gázból és porból áll.
 
A gáz 99 %-ban H és He atomokból áll (a H - He aránya 85:15). A maradék egy százalékot nehezebb elemek adják, pl. atomos O, Na, N, C, Fe, Mg, Si stb. (ez egyben a gyakorisági sorrend is). Ezen kívül molekulák is előfordulnak: gyakori például a vízmolekula, de előfordulnak viszonylag bonyolult szerves molekulák is: például az etilalkohol- és a szőlőcukor-molekula.
 
A nagyon ritka csillagközi anyag néhol összesűrűsödik és felhők (ködök, nebulák) alakulnak ki belőle, amelyekben a sűrűség több ezerszerese az átlagosnak. Ha egy ködben forró csillag vagy csillagok helyezkednek el, akkor sugárzásuk világításra készteti a ködöt: ilyenkor világító (diffúz) ködökről beszélünk.
 
A por nagy része mikroszkopikus méretű grafit- és szilikátkristályokból áll. A porködök néhol eltakarják a mögöttük lévő csillagokat és világító gázködöket; az ilyeneket sötét porködöknek nevezzük. Legismertebb képviselőjük a Lófej-köd.
A Lófej-köd
A Lófej-köd
A Kulcslyuk-köd
A Kulcslyuk-köd

forrás:tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/foldrajz/csillagaszat/a-csillagok-szuletese-es-elete/a-csillagkozi-anyag-es-a-csillagkozi-kodok