Molekulafelhők

2015.02.20 15:00

A csillagközi anyag legnagyobb tömegű csoportosulásai galaxisunkban az óriás molekulafelhők, tömegük a 100 ezer naptömeget is meghaladhatja. Anyaguk viszonylag sűrű, külső rétegeik elnyelik a csillagok ionizáló sugárzását, így belsejükben alacsony hőmérséklet (5-20 K) uralkodik, ezért itt bonyolultabb molekulák is felépülhetnek, a sűrűségük több 1000 molekula/cm3-t is eléri. Az óriás molekulafelhők a csillagkeletkezés fő színhelyei, gyakran hatalmas óriás molekulafelhő komplexumokat alkotnak.

forrás:www.csillagaszat.hu/t%C3%A1rgymutat%C3%B3/orias-molekulafelho/

Ezek a felhők a Tejút tömegének több mint a felét teszi ki. Sok méretűek lehetnek: a legkisebbek 1 fényévnél is kissebb globulák, de előfordulnak sok millió csillag létrejöttéhez elegendő anyagú gigászi felhők is. A molekulafelhők hűen elnevezésükhöz bővelkednek molekulákban.

A molekulafelhők nagyon hidegek kb.-250ºC ami lehetővé teszi a molekulák létrejöttét. Nagy mennyiségű csillagközi port is magukba foglalnak amik egyik fő tulajdonsága a fényelnyelés így ezek a felhők sokszor sötétnek látszanak.